Четвер, 16.05.2024, 09:32
Сайт психолога Лазурко Мар'яни Михайлівни
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Моя програма
Погода
Погода у Глибокій
Афоризми
Наше опитування
Що Вам приносить радість у житті?
Всього відповідей: 279
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 19 » Як перемогти комплекси і невпевненість в собі?
02:55
Як перемогти комплекси і невпевненість в собі?
Комплекси - це ті наші внутрішні відчуття , які з якихось причин змушують нас вважати себе якимись іншими , не такими , як усі. У результаті чого з'являється невпевненість в собі.

Хоча над цим питанням можна посперечатися , невпевненість у собі з'являється після комплексів , або комплекси з'являються після того , як людина довгий час не впевнений у собі, не вирішується що-небудь , і в підсумку з'являється комплекс чого-небудь. На мій погляд , невпевненість і комплекси - повністю взаємопов'язані , і не можна поставити щось на перше місце , а щось на другий план.

Невпевненість - це те , з чим живе величезна кількість людей. Найголовніше , що в більшості випадків , такий « союз» з невпевненістю абсолютно не обгрунтований. Не обгрунтований , тому що , хіба кожному з нас , кожен день потрібно чимось дуже значущим ризикувати ?

Упевнений , що більшості , як раз таки , не потрібно ризикувати кожен день чимось дуже значущим для себе. Але , тим не менш , величезна кількість людей , відчувають себе невпевнено в різних ситуаціях. Хтось не пробує вступати до ВНЗ , в який хотів би , так як той ВНЗ один з кращих , і людина подає документи до іншого ВНЗ . Але після зарахування , виявляється, що ваш однокласник , який навчався трохи гірше вас у школі , вступив в той самий ВУЗ , в який ви не наважилися.

Тільки потім ви починаєте думати : «А чому я не спробував , адже вчинив би , швидше за все ». А скільки таких прикладів можна нарахувати за все життя? Коли ви не наважуєтеся на що-небудь . І не наважуєтеся не тому що , ви значно гірше інших , а тому що , ваша невпевненість живе у вас в голові. У той час , коли ваш приятель дійсно в чомусь гірше вас , може бути впевненіше вас в рази , що і може дозволити йому досягти бажаного. А ситуація зі шкільних років знайома вам , коли ви вивчили домашнє завдання , але сміливості підняти руку і відповісти , так і не вистачило ?

Найстрашніше, що всі ці ситуації, від найшкідливіших , коли потрібно відповісти на уроці , але сміливості не вистачає , до більш менш важливих , як вибір ВНЗ , - формують в людині невпевненість у собі. І часом , вже доросла людина , відчуває в собі невпевненість практично завжди. Ви позичили знайомому гроші в борг , який обіцяв віддати через тиждень , але тиждень пройшов , а ваш знайомий все мовчить. А ви з якихось причин боїтеся або соромитеся запитати у нього про гроші. І прикладів сила-силенна , коли невпевнений у собі людина боїться зробити щось елементарне .

Уявіть ситуацію: Є якийсь чоловік повної статури , який з якихось причин вважає це своїм комплексом , через свою повноти , він відчуває себе невпевненим , так як в його підсвідомості виробилося розуміння , що він не такий як усі. Через це , він не робить того , що міг би робити, і що роблять інші. Така невпевненість , до хорошого , навряд чи приведе.

Але подивіться на ситуацію інакше. Хіба ви не бачили в своєму житті повних людей , які є успішними ? Які не бояться виступати на сцені і робити ще багато чого , чого не робив перший чоловік з мого прикладу , з причини того , що казав собі: я товстий (-а ) , а там все стрункі , тому мені навряд чи варто це робити , або йти туди те, і т. д ... Так а в чому тоді різниця ? Різниця в тому , з чого я власне і починав , що наша невпевненість і комплекси всього лише в нашій підсвідомості , і більше ніде їх немає.

У першому випадку , повна людина , не впевнений у собі , тому що він сам себе вважає « не таким як усі» , у другому випадку , повна людина , на рівні підсвідомості не вважає себе « не таким як усі». Хоча в підсумку може вийти, що він навіть ще більш повніше , ніж той який « закомплексована » з цього приводу . Тому висновок можна зробити тільки один , що всі наші комплекси і вся наша невпевненість , вона живе тільки в нашій голові.

У кожної людини є якісь недоліки , і щось інше, що до недоліків можна і не відносити . У кожного ! Це я кажу з 100% упевненістю . Але чому то не всі люди відчувають себе невпевненими і відчувають якісь комплекси . Адже якщо , з моїх слів , у кожного є якийсь недолік , то виходить , всі повинні бути « закомплексованими » , кожен по своєму приводу . Але ми бачимо , що це не так. Не так , тому що , частина людей , або спочатку не звертають уваги на свої недоліки , або навчилися це робити.

І прикладів може бути безліч , повноту я навів у приклад , просто як приклад. І впевнений , що ви зустрічали цілком симпатичних людей , які , чому те , коли їм потрібно сказати промову перед публікою , не можуть цього зробити. І навпаки , коли людина, яка навпаки , міг би соромитися виступати перед публікою , тому що він , наприклад , заїкається , - виступає з упевненістю. При цьому людям запам'ятовується його виступ , доводи , факти , а не кидається в очі невпевненість і хвилювання . Це найкращий приклад того , що справа не в повноті або стрункості , не в заїканні і звичайній мові , а справа в нашій підсвідомості . Саме в ньому , в нашій підсвідомості , чи впевненість , або не впевненість .

А як же все-таки знайти упевненість ? Це , звичайно , суто індивідуальний підхід . Але , тим не менш , загальні поради можна дати всім .

Для початку потрібно перестати « вишукувати » ті самі недоліки в собі. «У мене ніс довгий , а он у нього в телевізорі дивіться який , не те , що у мене ... « Або: "У мене зріст не високий , ще б сантиметрів 5-10 , і було б непогано " . Скажіть мені , а де написано ці правила? Де написано, який має бути зростання , 185 сантиметрів , або 170 ? Де написано , яким повинен бути правильний ніс , витягнутим або приплющена ? Я вам дам відповідь - ніде . То чи є сенс " ритися" в собі , і шукати якісь " дріб'язкові " недоліки? Сенсу немає ніякого.

Другий момент . Шукати в собі потрібно не мінуси , а плюси. Якби Наполеон через свій невисокий зріст був би нерішучим , він би не став би тим самим Наполеоном , якого знає весь світ.

І найголовніша порада : починайте діяти! Починайте робити те , на що не вирішувалися в силу будь-яких причин, найчастіше - комплексів і невпевненості в собі. Тільки конкретні кроки , на які Ви раніше не вирішувалися, дозволять вам поступово позбуватися від невпевненості.

Звичайно повністю « закомплексований » людина навряд чи відразу зможе вирішуватися на серйозні кроки . Але почати можна з малого. Наприклад: сесія в університеті. Іде іспит , у всіх студентів відчувається хвилювання . І хто ж піде відповідати першим до викладача ? Ви! Саме з таких ситуацій Ви повинні навчитися вирішуватися на конкретні кроки. І кожен такий крок , на який ви зважилися , подолавши страх і невпевненість в собі , додасть Вам більше впевненості .

І крок за кроком , Ви зможете прийти до того , що піти кудись першим , виступити перед незнайомими людьми , звернутися до кого-небудь , - буде для Вас звичайним явищем , на яке ви не будете звертати навіть увагу.
Переглядів: 451 | Додав: Maryanka) | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Годинник
Пошук
Мої презентації
Вхід на сайт
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Календар подій
Святкування
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz