Четвер, 16.05.2024, 20:30
Сайт психолога Лазурко Мар'яни Михайлівни
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Моя програма
Погода
Погода у Глибокій
Афоризми
Наше опитування
Що Вам приносить радість у житті?
Всього відповідей: 279
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 19 » Живіть сьогодні!
04:30
Живіть сьогодні!
Хіба це не чудово - жити справжнім моментом, який не згадуючи печалі минулого і не турбуючись про майбутнє? Коли ми були маленькими , то постійно перебували в сьогоденні; віддавалися грі з усією повнотою , абсолютно забуваючи про час. Ми жили просто " тут і зараз" : нікуди не поспішали і ні про що не хвилювалися. Ми могли годинами возитися в пісочниці , насолоджуючись кожним моментом , кожною своєю новою фантазією , не думаючи про біди і турботах до тієї пори , поки вони самі не заявлять про себе. Тепер , подорослішавши , ми готуємося до них заздалегідь . Ми встигаємо засмутитися або розчаруватися ще задовго до того , як щось неприємне станеться насправді . І навіть якщо воно не відбудеться зовсім, ми все одно засмутимося - про всяк випадок.

Ми заручники своїх страхів. Дружина поспішає додому , боячись ревнощів чоловіка. Діти бояться батьків , батьки бояться того , щоб діти чогось не накоїли . Чоловік боїться Сконфузився перед партнеркою ; жінка боїться , що чоловік віддасть перевагу їй іншу. Лікарі побоюються своїх пацієнтів , пацієнти - лікарів. Продавці бояться скандальних покупців , покупці - хамських продавців. Страх , який сидить у кожному з нас , настільки великий , що його можна тільки не помітити , але перебільшити його ніяк не можна при всьому бажанні .

Але ж всі ці страхи не більш ніж " фантазії на задану тему". Майбутнє ще не настав , але воно вже встигло зіпсувати нам справжнє. Ми постійно думаємо про невдачі минулого і побоюємося , що це повториться з нами знову . Ми вже не помічаємо власних тривог (правда , деякі ще як зауважують !) , Ми з ними звиклися.

Якщо ми не розгортаємо час на минуле і майбутнє , а живемо "тут і зараз", то ми не відчуваємо тривог і емоційного дискомфорту. Щоб почати турбуватися або злякатися , треба випасти з "тут і зараз", розгорнути минуле і майбутнє - згадати погане і подумати про погане - тільки тоді страх стане можливим. Тому , щоб не відчувати страхів , потрібно навчитися бути "тут і зараз".

Для того щоб позбутися тривоги , невпевненості , оцінок , порівнянь , нерішучості , туги , зневіри , почуття спустошеності і безглуздості життя і інш. , А також для того щоб досягти емоційного комфорту , необхідно згорнути час ( минуле і майбутнє) і бути "тут і зараз ".

Перший етап:

Вчіться бачити : починаючи кожне речення зі слів " тут і зараз я бачу ..." , перераховуйте оточуючі вас предмети; вдивляйтеся і розглядайте їх.

Вчіться чути: закрийте очі і слухайте звуки , зустрічати і проводжати їх , відчуєте себе зануреним у поле звуку.

Вчіться відчувати : сконцентруйтеся на своїх фізичних відчуттях , відчуєте все, з чим стикається поверхню вашого тіла , які відчуття породжують ці взаємодії ; зверніть увагу на почуття напруги , розслаблення , тепла , легкості , тяжкості всередині вашого тіла.

Другий етап:

- Відстежуйте свої оцінки , усвідомлюйте , що оцінюєте і порівнюєте ;

- Усвідомте нереальність ( " поверховість" ) оцінки ( порівняння) , згадайте , що таким чином ви розвертаєте час ( минуле , якого вже немає , і майбутнє , якого ще немає) ;

- Замінюйте оцінку (порівняння ) на реальні переживання ( відчуття) : уважне вдивляння , вслухання , переживання відчуттів ;

- Відчуєте перевагу відчуттів оцінці.

Третій етап:

Поєднуйте по черзі вміння чути і бачити ; бачити і відчувати ; чути і відчувати . Після цього навчитеся одночасно бачити , чути і відчувати . Досягніть ефекту " провалу" у свої відчуття.

Четвертий етап:

Виконуючи свої звичайні справи , намагайтеся бути "тут і зараз", тобто бачити , чути і відчувати , внесіть "тут і зараз" в своє повсякденне життя .

Після того як ви освоїте стан "тут і зараз", починайте поступово збільшувати тривалість цього переживання. У перший день , усамітнившись , виконайте цю процедуру три рази по 5 хвилин. Наступного дня збільште час перебування в " тут і зараз " удвічі (по 10 хвилин 3 рази) . Починаючи з третього дня намагайтеся виконувати ті чи інші звичайні для себе справи ( наприклад, миття посуду або машини) в стані "тут і зараз". Далі - більше . Межі немає .
Переглядів: 377 | Додав: Maryanka) | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Годинник
Пошук
Мої презентації
Вхід на сайт
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Календар подій
Святкування
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz