Середа, 15.05.2024, 06:56
Сайт психолога Лазурко Мар'яни Михайлівни
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Моя програма
Погода
Погода у Глибокій
Афоризми
Наше опитування
Що Вам приносить радість у житті?
Всього відповідей: 279
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 18 » Зворотний бік доброти...
21:14
Зворотний бік доброти...
Як відрізнити ввічливість від втрати особистих кордонів?

Уявіть собі ситуацію: колега попросив допомоги з рутинним і дуже складним звітом , тому що сам не встигає , а у вас є вільний час . Або подруга благає приїхати на вихідних , щоб допомогти їй з ремонтом - справ то всього нічого , віддерти старі шпалери , поштукатурити стіни , приклеїти нові . Або сусідка забігла , щоб знову перехопити тисячу-другу , хоча попередній борг так і не повернула.

Уявіть , що на всі прохання ви відповіли згодою , адже часто ми боїмося образити людину різкою відмовою , хоча і знаємо , що виконання послуги виявиться в тягар. Але попереду у вас - усе життя, яку ви можете провести , позичаючи іншим свої гроші і працюючи за трьох, отримуючи одну зарплату. Чи хочете ви цього?

В основі такої безвідмовності може лежати безліч причин - наприклад , невпевненість у собі , яка змушує нас вести себе так , щоб сподобатися оточуючим. А кому сподобається людина , що не бажає надати допомогу в скрутну хвилину ? Або елементарна ввічливість і людське розуміння . У колеги - то і справді « справ по горло » , а сусідка одна тягне двох дітей - як тут не допомогти ?

Ось вам ще один приклад: продавець у магазині стверджує , що помада кольору фуксії вам дивно до лиця. Вам зовсім не подобається те , що ви бачите в відображенні , однак відмовляти якось неввічливо і ви виходите з бутіка з горезвісною помадою , а ще кремом проти зморшок , гелем для душу , нової пудрою та іншими покупками , які були абсолютно не потрібні. Але продавець так старався ...

Це тільки вершина айсберга , який називається « втрата особистих кордонів» . В основі кожного людської свідомості має лежати відчуття власного «Я» , повагу своїх емоцій , почуттів і думок. Вчинки , які ми здійснюємо зі страху бути відкинутими , надміру відповідальні і боязні відмови - глибоко ранять саму нашу суть , змушуючи відчувати себе нікчемними , розчарованими , нещасними.

В результаті люди з близького оточення починають все частіше користуватися нашої « добротою » вже не відчуваючи і подяки - ну як можна поважати і дякувати людини, яка сама себе не поважає ?

На жаль , така втрата особистих кордонів зустрічається повсюдно - нею страждають і чоловіки , і жінки , і домогосподарки , і бізнесмени. Ця несерйозна на перший погляд проблема здатна руйнувати життя і псувати відносини , люди не відчувають особистих кордонів живуть у постійному , давить напрузі і стресі , страждають депресією , не можуть досягти щастя ...

Може, настав , нарешті , час подивитися в дзеркало і вимовити чітке і гучне «ні»?
Переглядів: 379 | Додав: Maryanka) | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Годинник
Пошук
Мої презентації
Вхід на сайт
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Календар подій
Святкування
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz